Tuesday, August 11, 2009

Aamu-TV:ssä rikottiin julkisesti tekijänoikeuksia

Tämän päivän Aamu-TV:ssä keskusteltiin aiheesta "kuoleeko CD-levy musiikin jakelun siirtyessä verkkoon?" Sinänsä mielenkiintoinen teema sai aika erikoisen sävyn kun toimittaja pisti lähetyksen aikana Spotifyn päälle ja studiossa haastateltavana olleen Pekka Ruuskan kappaleen Rafaelin enkeli soimaan.

Tilanne on aika selvä: Ruuska on voinut antaa luvan teoksensa julkiseen esittämiseen mutta ei siihen, että Spotifyn kautta lähetettynä sitä lähetetään edelleen. Siihen voi antaa luvan ainoastaan Spotify-palvelua tarjoava yritys.

Toimittajien antama esimerkki on surkea: taas kerran on jätetty käyttöehdot lukematta ja todennäköisesti ajattelemattomuutta tehdään toimintaa, joka on omiaan romuttamaan sekä Spotifyn liiketoimintalogiikkaa (jos kaikki lähettäisivät edelleen, ei olisi bisnestä) ja tekijänoikeuksien arvostusta (ei niitä ehtoja kukaan muukaan lue).

Kirjoitin Aamu-TV:n toimitukseen oheisen palautteen. Katsotaan, mitä he vastaavat.

Nyt taisi harkinta pettää: katson juuri aamu-tv:n lähetystä, jossa pistitte päälle Spotifysta studiossa istuvan Pekka Ruuskan Rafaelin enkelin.

Tässä on ongelma: Spotifyn käyttöehdot kieltävät tämän eksplisiittisesti:

"9. Restrictions of use

For the avoidance of doubt, you agree that you may not (without limitation):

1. copy, reproduce, “rip”, record, make available to the public or otherwise use any part of the Spotify Software Application or the Spotify Service or its content (including but not limited to tracks, images and text) in a manner not expressly permitted under this Agreement;"

Olette julkisessa tv-lähetyksessä rikkoneet tätä ehtoa lähettämällä sisältöä edelleen. Kannattaisiko ajatella minkälaisen signaalin tämä antaa tekijänoikeuksien noudattamista koskevaan keskusteluun? Spotifyn kaltaisten mainioiden palveluiden liiketoimintalogiikka toimii vain jos ehtoja noudatetaan - edelleen lähettäminen samalla kun suomalaisen ääniteteollisuuden nokkamies istuu samaan aikaan studiossa on suorastaan hirtehinen tilanne. Siinähän IFPI sitten rutisee piratismista.

Oletteko kenties sopineet asiasta erikseen Spotify Ltd.:n kanssa?

Spotifyn käyttöehdot ovat olleet luettavissa ja jonkun on ollut pakko hyväksyä ne palvelua käyttöön otettaessa. Antamanne esimerkki on kerrassaan surkea.

Vastaustanne odottaen,

Elias Aarnio

No comments: