Tuesday, August 25, 2009

Eikö YLE osaa kirjoittaa käyttöehtoja Areenan sisällölle?

Olen seurannut viime aikoina erikoista kissa-hiiri -leikkiä. YLE Areenasta on vihdoinkin saatu sellainen, että se toimii myös Linuxilla kiitos Flash-videon käyttöönoton ja järkevämmän videokoodekin.

Kissa-hiiri -leikki liittyy ohjelmistoon nimeltä RTMPDump-Yle. Se mahdollistaa Yle Areenassa olevien ohjelmien tallentamisen Linuxilla Flash-videona omalle kiintolevylle. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Ylen tekniikka pyrkii aktiivisesti estämään videoiden lataamisen omalle koneelle.

Tämä on mielenkiintoinen seikka kahdesta syystä:

1) Eikö olisi järkevää kirjoittaa Yle Areenalle käyttöehdot samaan tapaan kuin muidenkin yleisradioyhtiöiden sivuillle ja mainita jos streamien tallentaminen on kielletty? Areenan ohjeissa sanotaan näin:

"Voinko tallentaa videoita ja audioita omalle tietokoneelleni?
Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tehdyt sopimukset oikeuttavat yleensä YLEn tarjoamaan ohjelmia sivuillaan ns. streaming-teknologialla, jolloin käyttäjät pääsevät katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia tiettynä ajanjaksona haluamanaan aikana ja paikassa. Osaan ohjelmista YLE:llä on oikeus tarjota ne myös ns. downloading-teknologialla (esim. podcasting), jolloin käyttäjät voi ladata ohjelmat laitteelleen."

Sanotaan, että YLE on oikeutettu tarjoamaan ohjelmia streaming-teknologialla. Ei kuitenkaan sanota, että tallentaminen olisi kielletty. Nyt kun on aivan selvää, että tallentaminen on teknisesti mahdollista, olisi hyvä kertoa käyttäjille suoraan, onko tallentaminen luvallista vai ei. Se, että YLE:n tekniikka joutuu asiassa kissa-hiiri -leikkiin ei ole kohtuullista. Hyvät YLE:n päättäjät: selkä suoraksi ja sanokaa veron- ja lupamaksujen maksajille suoraan, että ette ole hankkineet sellaisia oikeuksia, jotka oikeuttaisivat käyttäjän tallentamaan video esimerkiksi matkalla katselua varten.

Vertailun vuoksi: Ruotsin SVT:n vastaavan palvelun, SVT Playn ohjeissa sanotaan näin:

"Varför kan jag inte ladda ner och spara klipp och program?

Våra avtal med upphovsmannaorganisationerna och andra rättighetsinneahvare tillåter inte att du laddar ner och sparar klipp och program. Kontakta gärna organisationen Copyswede för mer detaljerade svar angående upphovsrätt."

Härmäksi: Sopimuksemme eivät salli tallentamista. Jatkokysymykset tekijänoikeusjärjestö Copyswedeen, kiitos!


Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n verkkopalveluiden ehdot sallivat omaan käyttöön tallentamisen:

"Intellectual Property

4. All copyright, trade marks, design rights, patents and other intellectual property rights (registered and unregistered) in and on bbc.co.uk and all content (including all applications) located on the site shall remain vested in the BBC or its licensors (which includes other users). You may not copy, reproduce, republish, disassemble, decompile, reverse engineer, download, post, broadcast, transmit, make available to the public, or otherwise use bbc.co.uk content in any way except for your own personal, non-commercial use. You also agree not to adapt, alter or create a derivative work from any bbc.co.uk content except for your own personal, non-commercial use. Any other use of bbc.co.uk content requires the prior written permission of the BBC."

Niin ikään Norjan yleisradioyhtiö NRK sallii yksityisen, ei kaupallisen tallentamisen ja käytön:

"NRK har enerett til å fremstille eksemplarer av sine nettsider, og til å gjøre nettsidene tilgjengelige for allmennheten. Nettsidene kan derfor ikke kopieres, reproduseres, republiseres, lastes ned eller på noen annen måte gjengis eller overføres, uten etter skriftlig forhåndsgodkjenning fra NRK. Unntak gjelder for enkelstående eksemplarer til privat, ikke-kommersiell bruk"

Jostain syystä Saksan NDR kuuluu YLE:n kanssa samaan kastiin: teknisesti hieno toteutus, mutta käyttöehtoja ei löydy.

Eikö ne kannattaisi kirjoittaa auki?

2) TV:n katselijoilla on joka tapauksessa mahdollisuus ja oikeus tallentaa samat ohjelmat digiboksilla tai tv-viritinkortilla varustetulla tietokoneella. Laatu on tässä tapauksessa huomattavasti parempi kuin Yle Areenassa. On ollut mielenkiintoista seurata, että tällaisten tallenteiden kohdalla on alkanut kukoistaa jo "harmaa talous". Ihmiset tallentavat ja vaihtavat tallenteita vertaisverkkoon - mitä ilmeisimmin epätietoisina siitä, onko se luvallista vai ei. Voin vain kuvitella, minkälainen farssi seuraa siitä kun aletaan keskustella siitä, onko luvallista pyytää toista pyytää tekemään puolestaan vastikkeetta tai vastikkeellisesti tallenne tv-ohjelmasta ja siitä kopio DVD-levylle vai ei.

Nykytilanne ei ole kenellekään eduksi. Haaste on vaikea: miten taataan ohjelmien tekijöille ansiot ja samalla järjestetään jakelu siten, että nykyisenkaltaiset naurettavuudet, kuten keskustelu "keskusdigiboksien" luvallisuudesta, poistuvat tarpeettomina.

No comments: