Tuesday, January 13, 2009

Seutulipulla lapsi hoitoon - vai eikö sittenkään?

Työskentelen nykyään Turun keskustassa sijaitsevassa toimistossa. Nyt säät alkavat olla sen verran ikävät että pyörällä kulkeminen ei houkuta. Vanhalla, saastuttavalla henkilöautolla ajaminen kolkuttaa omatuntoa ja pysäköinti on tietysti ongelma. Kävin uusimassa seutulippuni, joka oli jo teknisestikin ehtinyt vanhentua ja kortti uusittiin siksi. Uumoilin, että näin saattaa olla ja tiedustelin asiaa Turun seutulipusta kertovalla Matkahuollon sivulla löytyvästä neuvontanumerosta. Sinänsä ystävällinen mieshenkilö ei osannut vastata kysymykseeni kortin mahdollisesta vanhentumisesta kuin että asia selviää Matkahuollon toimipisteessä. Kun aika oli kuitenkin kortilla, soitin kotikaupunkini Kaarinan yhteispalvelupisteeseen, josta vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: kortti uusitaan teknisistä syistä 3 vuoden välein. Julkinen palvelu hakkasi tässä Matkahuollon 6-0. Mistähän ihmeestä se 1,50 € / min + pvm maksetaan Matkahuollolle?

Körötellessäni myöhässä olevassa bussissa kotiin päin ajattelin, että noin kilometrin kävelymatka päiväkodista kotiin tekee hyvää sekä lapselle että minulle. Joskus sitten voisi tehdä siten, että odottelee seuraavaa vuoroa ja hurauttaa bussilla lähemmäksi kotiovea, etenkin kun tuo kilometrin matka muuttuu huomattavasti pidemmäksi silloin kun lumen tulon tai märän ja pimeän takia ei viitsi oikaista metsäpolkua pitkin.

Paitsi että se on tehty järjettömäksi. Kaarinan puolella ei päde Turun tai pääkaupunkiseudun YTV-alueen tariffijärjestelmä, jossa lastenlippu peritään 7 ikävuodesta alkaen. Täällä eletään maaseudun ehtojen mukaan. Matkahuollon alennuksista kertovan sivun mukaan 4-11 -vuotiaat lapset saavat 50% alennuksen matkalipusta. Matkahuollon lippuhinnaston lyhin matka on 6 kilometriä ja se olisi lapselta 1,50 €. Minun pitäisi siis maksaa esikouluikäisen lapseni 2 kilometrin matkasta 1,50 € jos mielin joskus tulla lähemmäs kotiovea hänen kanssaan bussilla. Jos haluaisin sekä viedä että tuoda hänet bussilla kyyteihin menisi 15 € viikossa. Lapsen seutulippua ei hinnasto tunne.

En tiedä olenko ainoa tämän ongelman kanssa kipuileva mutta ensi katsomalta tämä vaikuttaa aivan älyttömältä. Mitä ihmeen rohkaisemista joukkoliikenteen käyttöön tämä on? On jo älytöntä, että lapsi ei mahdu 300 metrin päässä olevaan päiväkotiin vaan linnuntietä kilometrin, katuja pitkin kahden päähän. Mutta se vasta älytöntä onkin, että tuolla vanhalla, savualla mutta pienikulutuksisella dieselillä ajaminen tulee oikeasti halvemmaksi kuin oma seutulippu + lapsen liput. Jos se auto on kuitenkin jostain syystä oltava, kyllä sillä sitten ajetaan jos törmätään tällaisiin älyttömyyksiin.

Asiaan on saatava muutos. Seutulippualueilla tariffikäytäntöä tulee muuttaa siten, että alle kouluikäiset lapset voi noutaa hoidosta pelkästään vanhemman seutulippua käyttäen. Täällä on pelattava urbaanin ympäristön säännöillä: toimiva joukkoliikenne on kaikkien etu. Tämä olisi myös liikennöitsijän etu - mikään ei ole huonompaa mainosta joukkoliikenteelle kuin se, että liikenne ei suju ja hommat eivät toimi.

No comments: