Monday, June 10, 2013

Miksi Facebook (=amerikkalainen some) ei ole sopiva poliitikan teon keskustelufoorumi?

"Tervetuloa keskustelemaan yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista puolueemme Internet-keskusteluympäristöön. Voitte kirjautua käyttäjäksi Mestari- tai Visva-luottokorteilla."

Hetkinen? Että pitäisi olla asiakkuussuhde luottokorttiyhtiöön voidakseen osallistua poliittiseen keskusteluun? Entäs ne, joiden luottotiedot ovat menneet? Tai ne, jotka käyttävät joidenkin muiden yhtiöiden luottokortteja? Tai ne, joilla on vain firman luottokortti? Tai ne, jotka eivät vain halua käyttää luottokorttia?

Kaikki aivan hyviä ja oikeutettuja kysymyksiä. Ei ole oikein, että osallistuakseen poliittiseen keskusteluun pitäisi olla asiakkuussuhde johonkin tiettyyn yritykseen. Näin kuitenkin esimerkiksi Vihreä Liitto rp:n äänenkannattaja Vihreä Lanka menetteli. Annoin keväällä päätoimittajalle palautetta kun keskustelu oli sidottu Facebook-käyttäjätunnukseen. Nyt tilannetta on korjattu vaihtamalla keskustelut Bublaa-nimiseen palveluun. Bublaa on suomalainen startup, jonka palvelimet sijaitsevat EU-alueella, tarkemmin sanottuna Saksassa. Erinomainen siirto Vihreältä langalta!

Viime perjantaina tiedotusvälineisiin levisi tieto, joka on ammattilaispiireissä tiedetty jo kauan: Yhdysvaltalaiset tiedusteluelimet FBI ja NSA vakoilevat järjestelmällisesti Internet-liikennettä. Kyse on toiminnasta, jossa Yhdysvaltain hallitus on lähtenyt terrorismin vastustamisen nimissä linjalle, joka perustuu orwellilaisen valvontayhteiskunnan toteuttamiseen. USA:n kansallinen tiedusteluvirasto ehätti jo torstaina 6.6. valamaan öljyä laineille sanomalla hirtehisesti hieman ylitulkiten että "eihän tässä mitään ongelmaa ole - me kyttäämme vain ulkomaalaisia". Linkki viraston tiedotteeseen.

Politiikasta Facebookissa tai missä tahansa muussa Euroopan ulkopuolisessa sosiaalisessa mediassa tarkoittaa itse asiassa, että keskustelu käydään palvelun tuottajan maan lakien alla. Useimmissa tapauksissa tilannetta voi kuvata siten, että keskustelu käydään kauppakeskuksen käytäväkahvilassa, joka tallentaa kaiken keskustelun. Paitsi että keskustelua voidaan käyttää kauppakeskuksen markkinointiin, sen perusteella lähetetään myös mainoksia keskustelijoille. Tämän lisäksi keskustelu annetaan tiedusteluorganisaatioiden monitoroitavaksi.

Ennen viime viikkoa edellä oleva kuvaus oli enemmistön mielestä foliohattujen vainoharhaista suurentelua. Nyt me tiedämme että kuvaus on realistinen. (Mitäs minä sanoin.)  Koko asian kova, realistinen ydin on se, että Internet-viestinnässä emme voi luottaa Yhdysvaltoihin missään asiassa.

Eikö avoin yhteiskunta tarkoita sitten sitä, että kun on tarpeeksi puhdas mieli ja rehelliset aikeet, meillä ei voi eikä pidä olla mitään salattavaa? Mielestäni ei. En toistaiseksi ole tavannut ketään "minulla ei ole mitään salattavaa"-henkilöä, joka "ei salattavaa"-kommentin sanomisen jälkeen olisi suostunut luovuttamaan minulle pankkitilinsä kirjautumistunnukset ja salasanalistan. Meillä kaikilla on oikeasti jotain salattavaa.

Toiseksi politiikan tekeminen on kansainvälisellä tasolla kuin shakinpeluuta: pelin luonteeseen kuuluu joissain asioissa, että ei tiedetä mitä vastapuoli aikoo tehdä. Vastustajan siirtoja ennakoidaan ja luodaan strategiaa niiden varalta. Tästä pelistä, kuten shakistakin, häviää pelin luonne, jos vastapuoli tietää aiotut siirrot jo niitä mietittäessä.

Miksi se, että Vihreä lanka otti käyttöön kotimaisen Bublaan, on sitten niin erinomainen siirto? Kotimaisen teollisuuden tukemisen lisäksi se on erinomainen siirto siksi, että sitä käyttämällä emme anna yhdysvaltalaisille mahdollisuutta kytätä itseämme automatisoidusti tuossakin asiassa. Bublaa on vain yksi esimerkki. Valitkaa aina EU-alueelle rekisteröidyn yrityksen palvelu, jos valinnan varaa on ja vieläpä sellaisen, jolla ei ole tytäryhtiötä Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa toimiva yritys joutuu sikäläisten lakien, lähinnä Patriot Actin, takia antamaan tietoja tiedustelulle ja vieläpä siten, että tietojen omistajaa ei koskaan informoida asiasta.





5 comments:

Unknown said...

Bublaan palvelimet näyttävät olevan Saksalaisen Hetznerin konesalissa. Hetzner Online AG on Saksalainen yritys jolla ei näytä olevan siteitä jenkkeihin päin (esim juuri tytäryhtiön muodossa), mutta täytyy muistaa, että pelkkä konesalin lokaatio ei asiaan auta.

Mm. IBM:llä on konesali Saksassa, Amazonilla Irlannissa ja Microsoftilla useammassakin EU-lokaatiossa.

Eliaksen blogi said...

Hyvä täsmennys! Tämän sählingin ikävä seuraus on se, että palvelimien sijainti EU-alueella ei riitä. Yrityksellä ja/tai sen alihankkijoilla ei saa olla edes USA:laisia tytäryhtiöitä.

Rusto Kankaanpää said...

Riskinä Bublaan käytössä on, että sitä ei käytetä, koska se on taas yksi uusi palvelu, johon täytyy rekisteröityä. On vielä liian aikaista arvioida, jaksavatko Langan lukijat käyttää sitä kommentointiin, mutta ainakaan pikasilmäyksellä tuoreimpiin uutisiin ei ole tullut lainkaan kommentteja. Viekö Bublaa-ratkaisu siis tietoturvariskeistä keskustelun kuihtumiseen? Kumpi on pahempi?

Bublaaseen voi rekisteröityä oman Facebook-tilinsä kautta. Se on helppoa (tein niin itsekin), mutta mitenkäs silloin käy tietoturvan?

Mikko Jordman said...

Ehkä internet-tiedustelun kannalta on hyvä vakoilla ja seuraavaksi paras saada keskustelu loppumaan. Isosta asiasta on siis kyse.

Anonymous said...

Mutta tiedättehän, että Bublaata pyörittää Kyrol Inc., joka on Delawareen rekisteröity ja näin ollen Patriot Actin alainen?