Thursday, November 12, 2009

Sähköpistokkeita Turku-Tampere -juniin

Matkustan Turku-Tampere -väliä työni takia säännöllisesti. Ilmeisesti matkustajamäärät ovat kohtalaisen pieniä kun vuoroväli on kohtalaisen harva ja pikajunavuorot ajetaan todella vanhalla vaunukalustolla.

Tänään törmäsin siihen, että kello 9 aikoihin lähtevässä junassa ei ole lainkaan pistokepaikkoja. Pistoketta etsivät matkustajat ovat lisäksi onnistuneet käräyttämään puolet vessojen parranajopistokkeista. En ainakaan keksi muuta syytä siihen, miksi puolet oli tämänpäiväisessä junassa pimeinä.

Lähetin seuraavan palautteen VR:lle. Katsotaanpa mitä sieltä vastataan.

Asun Kaarinassa Turun kupeessa ja työnantajani on Tampereella. Liikun työtehtävissäni paljon myös pääkaupunkiseudulla. Liikun työmatkani etupäässä junalla.

Kiinnittäisin huomiotanne siihen, että Turku-Tampere -välin kalusto on työmatkalla työskentelevälle erittäin hankala ympäristö. Pahin ongelma on sähköpistokkeiden puute vanhalla kalustolla ajettavissa vuoroissa. Matkustin tänään pikajunassa 909 Turusta Tampereelle. Lipunmyynnin mukaan tässä junassa ei ole lainkaan pistokepaikkoja. Miksi?

Se, että pistokepaikkoja ei ole johtaa siihen, että sähköstä mitään ymmärtämättömät matkalaiset menevät läppärilaturiensa kanssa junan vessaan ja vastoin ohjeita kytkevät laturin siihen. Seuraksena on pistorasian välitön vioittuminen koska näitä vanhoja laitteita ei ole suunniteltu kestämään läppärien hakkurivirtalähteiden suurta alun virtapiikkiä.

Kävin kännykkälaturin kanssa tämän junan kaikki 8 WC:tä läpi. Puolessa eli neljässä tapauksessa pistorasia oli pimeänä.

Käytän oikeasti matka-aikani työntekoon. Se, että GSM-verkko on rataosuudella harva eikä junassa ole toistimia hankaloittaa jo tarpeeksi työskentelyä: yhteys on hidas lyijylasien läpi ja akku loppuu alta aikayksikön kun puhelimen RF-osa lähettää täydellä teholla. Tämä olisi kuitenkin kestettävissä jos vain sähköä olisi.

Voisiko asialle tehdä jotain?

No comments: