Thursday, January 24, 2008

Onko Microsoftin Live@Edu todella käyttöjärjestelmäriippumaton?

Pääministeri Matti Vanhanen esiintyi julkisuudessa Microsoftin Bill Gatesin kanssa ja samassa yhteydessä Microsoft ilmoitti lahjoittavansa Suomen koulujen käyttöön Live@Edu-palvelukokonaisuuden veloituksetta. Tätä on kritisoitu julkisuudessa muun muassa Suomen Open Source-keskus COSSin kannanotossa. Microsoft-rintama on myös reagoinut COSSin tiedotetta kritisoivalla tiedotteella. Linkki johtaa Digitodayn artikkeliin, sillä kyseistä tiedotetta ei löydy tiedotteen lähettäneen IAMCP:n sivuilta. Sieltä ei myöskään löydy tietoa siitä, keitä organisaation Suomen osaston hallitukseen kuuluu. Tietotekniikka-alan lehdistössäkin on ihmetelty, mikä tällainen organisaatio on, josta kukaan ei ole ennen kuullut mitään. Kun tämän Microsoftin liiketoiminnasta leipänsä saavan joukon tiedotteesta kertovissa uutisissa väitetään, että Live@Edu-palvelu ei ole sidottu Windows-käyttöjärjestelmään ja Internet-Explorer -selaimeen, päätin kokeilla asiaa.

Microsoft antaa yhteensopivuudesta ristiriitaista tietoa. Toisaalta Live@Edu-palvelusta takeltelevalla suomenkielellä kertova FAQ-sivusto kertoo: "Kaikkia Windows Liveen kuuluvia web-pohjaisia palveluja voidaan käyttää Windowsista, Macista tai Linuxista käyttäen Internet Exploreria tai Firefoxia. Safaria ja muita selaimia tuetaan myös. Meillä on avoimien standardien mentaliteetti tämän tuotteen suhteen ja jatkamme tätä periaatetta tarjoamalla käyttäjille joustavuutta."

Toisaalta taas vastaavat komponentit sisältävän Get Live-palvelun esittelysivustolla kerrotaan vaatimuksiksi Windows XP tai Vista ja Internet Explorer 6 tai uudempi.

Otetaanpa selvää:

Koneessani on Ubuntu Linux ja kuvittelen kokeilevani palvelua Linuxia sekä työpöytä- että palvelinkäytössä käyttävän, noin 5000 opiskelijan oppilaitoksen it-päällikön näkökulmasta.

Tilasin Live@Edu-palvelun testikäyttötunnukset tältä sivulta. Sain HTML-muotoillun sähköpostin, jossa ruudunkaappauskuvat peittävät ikävästi tekstisisällön kun viestiä lukee Thunderbird-sähköpostiohjelmalla.



Viesti varmaan näkyy oikein Microsoftin sähköpostiohjelmilla. Avasin viestin lähdekooditilassa saadakseni selvää sisällöstä.

Ohjeissa kerrotaan:

1.       Open the "eduExpress" public folder
[cid:image001.jpg@01C85EA2.2D298DB0]

2. Click on the eduExpress ".zip" folder
[cid:image002.jpg@01C85EA2.2D298DB0]

3. Click on the eduExpress ".zip" folder to extract the files
[cid:image003.jpg@01C85EA2.2D298DB0]

4. Launch eduExpress

5. Enter the username and password we send you via email. Click "Sign=
In"

6. Your domain name should appear in the "Domain Name" drop-down box

7. In the left navigation bar, click on "Add New Member"

8. Select a username and password. First and last names are optional.=
Unclick "user must change password". Click "Add Member"
... ja niin edelleen. Katsotaanpa kuinka pitkälle pääsen.


1. Hain ohjeiden mukaan EduExpress.zip-nimisen paketin. Paketti sisälsi 4 tiedostoa.












* Windows Media Video-leikkeen, jossa opastetaan tilin luominen.

* Word-dokumentin, jossa opastetaan käyttöä.

* Windows-exe -ohjelman, jolla olisi tarkoitus tehdä jotain.

* Ilmeisesti edelliseen liittyvän asetustiedoston.

Yritin katsoa videota. Video näkyy, mutta ääni ei kuulu. Syy on ilmeisesti se, että tarvittaisiin uudempia Windows Media -koodekkeja kuin mitä Totem-soittimessani on. Minulla on uusimmat - uudempia ei ole. Niille, jotka eivät asiaa tiedä todettakoon, että Microsoftin multimediaformaatit wmv mukaanlukien eivät ole avoimia formaatteja. Todella erikoinen avoimien standardien mentaliteetti.

Videossa näytetään kuitenkin esiteltävän sovellusta, jonka yläkulmassa lukee Manage Domain. Oletan, että kyse on paketissa olleesta exe-ohjelmasta.

Saan Word-asiakirjan auki ongelmitta OpenOfficella. Ohjeista käy ilmi, että exe-palikalla on todella tarkoitus ottaa yhteys testipalvelimeen ja tehdä käyttöönotto jo konfigurointi.

Koitetaanpa sitä. Koska kyse on Windows-ohjelmasta, koitan ajaa sitä Ubuntun asennuslähteistä löytyvällä Wine-sovellusrajapinnalla, joka mahdollistaa Windows-ohjelmien ajamisen. Eipä se sillä toimi. Se ei ole yllättävää, koska Wine emuloi uusimmillaan Windows 2000 -käyttöjärjestelmää. Siitä ei ole tietoa, minkä Windows-version tämä eduExpress.exe vaatisi.

Korjaus: Wine matkii nykyään myös Windows XP:tä ja Vistaa. Oli miten oli, ei toiminut.

Lopputulos: Väitteet siitä, että Live@Edu olisi käyttöjärjestelmäriippumaton on vastoin parempaa tietoa puhumista tai tarkkaan harkittu vale. Kuten olemme yllä nähneet, palvelua ei pysty edes testimielessä ottamaan käyttöön ilman Windows-käyttöjärjestelmää.

On totta, että paketin sisältämiä palveluita, kuten Hotmail-palvelua pystyy varmaan käyttämään miltei millä tahansa selaimella. Se ei kuitenkaan ole se tärkeä asia. Olennaista on se, että palvelua ei pysty ottamaan käyttöön ilman Windows-käyttöjärjestelmää eikä niin ole selvästikään ole ollut edes tarkoitus. Ohjeistuksessa ei ole kertaakaan mainittu mitään muuta käyttöjärjestelmää kuin Windows.

Live@Edu ei ole teknologianeutraali. Jotkut sen sisältämät palvelut voivat olla, mutta kokonaisuudessaan se ei ole teknologianeutraali.

6 comments:

Anonymous said...

Koko live@edu -systeemin pointti on nimenomaan siinä, että sen tarjoamia palveluja voi kuka tahansa koululainen käyttää riippumattta siitä mikä kone kotoa löytyy.

Se, että järjestelmän käyttöönottoon tarvitaan joku win-sovellus on sinänsä täysin epäoleellista koska koko systeemi pyörii MS:n alustalla eikä tuohon ole ilmeisesti vielä tehty admin-työkalua jota voisi käyttää selaimen kautta. Kaiken lisäksi hän joka live@edun haluaa koululleen, omaa hyvin luultavasti win-koneita. Puhumattakaan siitä että käyttöönoton tulee tekemään varmasti joku muu kuin koulun rehtori tms. henkilö.

Aivan samalla tavalla monen linuxissa toimivan järjestelmän käyttöönotto edellyttää että käyttöönottajalta löytyy se linux jossa ajetaan joku scripti tms.

Anonymous said...

Siis kyseessä on palvelun administrointiin ja käyttöönottoon tarkoitettu ylläpitäjän ohjelmapalikka? Tällaisten erikoispalikoiden Windows-sidonnaisuus on täysin irrelevanttia, kun kerran koko systeemi muutenkin pyörii Windowsin päällä.

Olellista on se, voiko palvelua käyttää muilla kuin Windows-koneilla.

Tarmo Toikkanen said...

No joo, siis web-palveluita voi oppilas käyttää vaikka linuxilla. Mutta jotta koulu voi nuo palvelut ottaa käyttöön, tarvitaan Windows-kone. Ja luultavasti hallintatoimenpiteet samoin vaativat jonkin Windows-koneen. Tahtoo sanoa, että palvelun kylkiäisenä koulu sitoutuu Windows-arkkitehtuuriin eikä esim. kaikkien koneiden vaihtaminen muun valmistajan tuotteita pyörittämään ole mahdollista.

Anonymous said...

Asiaa, kun joku on tutkinut tuotakin käyttöönoton/adminin näkökulmasta.

Anonymous said...

Tuo .config -tiedosto ja sen nimeäminen viittaa siihen että ko exe olisi tehty .NET Frameworkin päällä toimivaksi. Todennäköisesti Wineen tarvitsisi asentaa .NET Framework ja sitten tuota voisi yrittää uudestaan.

Mutta jos kyse on vaan clientista joka kutsuu SOAP-palveluita niin siihenhän on tehtävissä myös ubuntussa toimiva clientti jos vaan innostusta riittää...

Anonymous said...

Noh, minun ensikokemus tuohon eduExpressiin oli, että en saanut kyseistä ohjelmaa käyntiin Vista Ultimatessani, joten ehkei se sitten toimi winessäkään. Virheilmoitus oli: "Manage Domain 2 lakkasi toimimasta"
VLC-player kyllä toisti videopätkän äänineen OK.