Paluu lomanjälkeiseen arkeen alkaa karulla tavalla. Käynnistin Twitterin loman jälkeen uudestaan ja hashtagilla #fukushima tulee taas erittäin paljon ja ikäviä uutisia. Nyt tilanne on useiden tiedotusvälineiden mukaan se, että voimala-alueelta, rakennusten ulkopuolelta on eilen maanantaina löydetty tuuletusaukon läheisyydestä 10 Sv/h säteilytaso. Kyseinen tuuletusputki on ollut New York Timesin mukaan käytössä silloin kun maanjäristyksen jälkeen vetykaasua tuuletettiin ulos voimalarakennuksesta. Tepcon mukaan kyse on silloin ulos joutuneesta radioaktiivisesta materiaalista. Tämä onneksi tarkoittaa sitä, että säteilyvuoto ei liene viimeviikkoisen Japanin maanjäristyksen syytä.
10 Sv/h on todella korkea säteilytaso. 6-10 sievertin annostuksen saanut ihminen kuolee varmasti kahden viikon kuluessa. Kyseisellä alueella liikkuminen täytyy rajata minimiin ja jättää etäisyyttä säteilylähteeseen.
Se, että vielä nyt löydetään uutena asiana noinkin korkeita säteilypitoisuuksia tekee Fukushiman tilanteesta seuraamisen arvoisen. Pikku hiljaa piirtyy esiin ydinvoimateollisuuden kannattavuuden ja ydinvoimaa koskevan keskustelun kannalta olennainen: mitä pahan onnettomuuden jälkiseurauksiin kuuluu, mitä niiden hoitaminen maksaa, kuka laskun maksaa ja ennen kaikkea: miten siitä puhutaan. Japanissa julkinen valta on jo nyt pyrkinyt lakiteitse hillitsemään Fukushiman onnettomuutta koskevaa "asiatonta ja hysteeristä" keskustelua ja tiedonvälitystä. Näkeekö kukaan muu tässä mielenkiintoista julkisen vallan ja korporaatioiden välistä kytköstä?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment