Sunday, November 15, 2009
VR: Ei pistokkeita luvassa "inisiin vaunuihin"
Hyvä asiakas
Kiitos palautteestanne koskien matkojanne Turun ja Tampereen välillä. Tiedustelitte, että lisätäänkö ns. sinisiin vaunuihin pistokepaikkoja.
Pahoittelen vastauksen viivästymistä.
Tiedustelin asiaa kaluston huollosta vastaavalta henkilöltä, joka kertoi, että valitettavasti näihin vaunuihin ei olla lisäämässä pistokepaikkoja.
Kysyin vielä olisiko näihin juniin kuitenkin mahdollista saada yksi vaunu jossa olisi pistokepaikkoja. Katsotaan vielä vastaus.
Pitänee alkaa kysellä linja-autoyhtiöiltä olisivatko ne halukkaita varustamaan muutaman paikan 12 voltin pistokkeella.
Thursday, November 12, 2009
Sähköpistokkeita Turku-Tampere -juniin
Tänään törmäsin siihen, että kello 9 aikoihin lähtevässä junassa ei ole lainkaan pistokepaikkoja. Pistoketta etsivät matkustajat ovat lisäksi onnistuneet käräyttämään puolet vessojen parranajopistokkeista. En ainakaan keksi muuta syytä siihen, miksi puolet oli tämänpäiväisessä junassa pimeinä.
Lähetin seuraavan palautteen VR:lle. Katsotaanpa mitä sieltä vastataan.
Asun Kaarinassa Turun kupeessa ja työnantajani on Tampereella. Liikun työtehtävissäni paljon myös pääkaupunkiseudulla. Liikun työmatkani etupäässä junalla.
Kiinnittäisin huomiotanne siihen, että Turku-Tampere -välin kalusto on työmatkalla työskentelevälle erittäin hankala ympäristö. Pahin ongelma on sähköpistokkeiden puute vanhalla kalustolla ajettavissa vuoroissa. Matkustin tänään pikajunassa 909 Turusta Tampereelle. Lipunmyynnin mukaan tässä junassa ei ole lainkaan pistokepaikkoja. Miksi?
Se, että pistokepaikkoja ei ole johtaa siihen, että sähköstä mitään ymmärtämättömät matkalaiset menevät läppärilaturiensa kanssa junan vessaan ja vastoin ohjeita kytkevät laturin siihen. Seuraksena on pistorasian välitön vioittuminen koska näitä vanhoja laitteita ei ole suunniteltu kestämään läppärien hakkurivirtalähteiden suurta alun virtapiikkiä.
Kävin kännykkälaturin kanssa tämän junan kaikki 8 WC:tä läpi. Puolessa eli neljässä tapauksessa pistorasia oli pimeänä.
Käytän oikeasti matka-aikani työntekoon. Se, että GSM-verkko on rataosuudella harva eikä junassa ole toistimia hankaloittaa jo tarpeeksi työskentelyä: yhteys on hidas lyijylasien läpi ja akku loppuu alta aikayksikön kun puhelimen RF-osa lähettää täydellä teholla. Tämä olisi kuitenkin kestettävissä jos vain sähköä olisi.
Voisiko asialle tehdä jotain?
Monday, September 28, 2009
Kaarina-lisä toimii
Hyvä vihreät! Kannatti vääntää loppuun saakka!
Tuesday, August 25, 2009
Eikö YLE osaa kirjoittaa käyttöehtoja Areenan sisällölle?
Kissa-hiiri -leikki liittyy ohjelmistoon nimeltä RTMPDump-Yle. Se mahdollistaa Yle Areenassa olevien ohjelmien tallentamisen Linuxilla Flash-videona omalle kiintolevylle. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Ylen tekniikka pyrkii aktiivisesti estämään videoiden lataamisen omalle koneelle.
Tämä on mielenkiintoinen seikka kahdesta syystä:
1) Eikö olisi järkevää kirjoittaa Yle Areenalle käyttöehdot samaan tapaan kuin muidenkin yleisradioyhtiöiden sivuillle ja mainita jos streamien tallentaminen on kielletty? Areenan ohjeissa sanotaan näin:
"Voinko tallentaa videoita ja audioita omalle tietokoneelleni?
Tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tehdyt sopimukset oikeuttavat yleensä YLEn tarjoamaan ohjelmia sivuillaan ns. streaming-teknologialla, jolloin käyttäjät pääsevät katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia tiettynä ajanjaksona haluamanaan aikana ja paikassa. Osaan ohjelmista YLE:llä on oikeus tarjota ne myös ns. downloading-teknologialla (esim. podcasting), jolloin käyttäjät voi ladata ohjelmat laitteelleen."
Sanotaan, että YLE on oikeutettu tarjoamaan ohjelmia streaming-teknologialla. Ei kuitenkaan sanota, että tallentaminen olisi kielletty. Nyt kun on aivan selvää, että tallentaminen on teknisesti mahdollista, olisi hyvä kertoa käyttäjille suoraan, onko tallentaminen luvallista vai ei. Se, että YLE:n tekniikka joutuu asiassa kissa-hiiri -leikkiin ei ole kohtuullista. Hyvät YLE:n päättäjät: selkä suoraksi ja sanokaa veron- ja lupamaksujen maksajille suoraan, että ette ole hankkineet sellaisia oikeuksia, jotka oikeuttaisivat käyttäjän tallentamaan video esimerkiksi matkalla katselua varten.
Vertailun vuoksi: Ruotsin SVT:n vastaavan palvelun, SVT Playn ohjeissa sanotaan näin:
"Varför kan jag inte ladda ner och spara klipp och program?
Våra avtal med upphovsmannaorganisationerna och andra rättighetsinneahvare tillåter inte att du laddar ner och sparar klipp och program. Kontakta gärna organisationen Copyswede för mer detaljerade svar angående upphovsrätt."
Härmäksi: Sopimuksemme eivät salli tallentamista. Jatkokysymykset tekijänoikeusjärjestö Copyswedeen, kiitos!
"Intellectual Property
4. All copyright, trade marks, design rights, patents and other intellectual property rights (registered and unregistered) in and on bbc.co.uk and all content (including all applications) located on the site shall remain vested in the BBC or its licensors (which includes other users). You may not copy, reproduce, republish, disassemble, decompile, reverse engineer, download, post, broadcast, transmit, make available to the public, or otherwise use bbc.co.uk content in any way except for your own personal, non-commercial use. You also agree not to adapt, alter or create a derivative work from any bbc.co.uk content except for your own personal, non-commercial use. Any other use of bbc.co.uk content requires the prior written permission of the BBC."
Niin ikään Norjan yleisradioyhtiö NRK sallii yksityisen, ei kaupallisen tallentamisen ja käytön:"NRK har enerett til å fremstille eksemplarer av sine nettsider, og til å gjøre nettsidene tilgjengelige for allmennheten. Nettsidene kan derfor ikke kopieres, reproduseres, republiseres, lastes ned eller på noen annen måte gjengis eller overføres, uten etter skriftlig forhåndsgodkjenning fra NRK. Unntak gjelder for enkelstående eksemplarer til privat, ikke-kommersiell bruk"
Jostain syystä Saksan NDR kuuluu YLE:n kanssa samaan kastiin: teknisesti hieno toteutus, mutta käyttöehtoja ei löydy.
Eikö ne kannattaisi kirjoittaa auki?
2) TV:n katselijoilla on joka tapauksessa mahdollisuus ja oikeus tallentaa samat ohjelmat digiboksilla tai tv-viritinkortilla varustetulla tietokoneella. Laatu on tässä tapauksessa huomattavasti parempi kuin Yle Areenassa. On ollut mielenkiintoista seurata, että tällaisten tallenteiden kohdalla on alkanut kukoistaa jo "harmaa talous". Ihmiset tallentavat ja vaihtavat tallenteita vertaisverkkoon - mitä ilmeisimmin epätietoisina siitä, onko se luvallista vai ei. Voin vain kuvitella, minkälainen farssi seuraa siitä kun aletaan keskustella siitä, onko luvallista pyytää toista pyytää tekemään puolestaan vastikkeetta tai vastikkeellisesti tallenne tv-ohjelmasta ja siitä kopio DVD-levylle vai ei.
Nykytilanne ei ole kenellekään eduksi. Haaste on vaikea: miten taataan ohjelmien tekijöille ansiot ja samalla järjestetään jakelu siten, että nykyisenkaltaiset naurettavuudet, kuten keskustelu "keskusdigiboksien" luvallisuudesta, poistuvat tarpeettomina.
Tuesday, August 11, 2009
Aamu-TV:ssä rikottiin julkisesti tekijänoikeuksia
Tilanne on aika selvä: Ruuska on voinut antaa luvan teoksensa julkiseen esittämiseen mutta ei siihen, että Spotifyn kautta lähetettynä sitä lähetetään edelleen. Siihen voi antaa luvan ainoastaan Spotify-palvelua tarjoava yritys.
Toimittajien antama esimerkki on surkea: taas kerran on jätetty käyttöehdot lukematta ja todennäköisesti ajattelemattomuutta tehdään toimintaa, joka on omiaan romuttamaan sekä Spotifyn liiketoimintalogiikkaa (jos kaikki lähettäisivät edelleen, ei olisi bisnestä) ja tekijänoikeuksien arvostusta (ei niitä ehtoja kukaan muukaan lue).
Kirjoitin Aamu-TV:n toimitukseen oheisen palautteen. Katsotaan, mitä he vastaavat.
Nyt taisi harkinta pettää: katson juuri aamu-tv:n lähetystä, jossa pistitte päälle Spotifysta studiossa istuvan Pekka Ruuskan Rafaelin enkelin.
Tässä on ongelma: Spotifyn käyttöehdot kieltävät tämän eksplisiittisesti:
"9. Restrictions of use
For the avoidance of doubt, you agree that you may not (without limitation):
1. copy, reproduce, “rip”, record, make available to the public or otherwise use any part of the Spotify Software Application or the Spotify Service or its content (including but not limited to tracks, images and text) in a manner not expressly permitted under this Agreement;"
Olette julkisessa tv-lähetyksessä rikkoneet tätä ehtoa lähettämällä sisältöä edelleen. Kannattaisiko ajatella minkälaisen signaalin tämä antaa tekijänoikeuksien noudattamista koskevaan keskusteluun? Spotifyn kaltaisten mainioiden palveluiden liiketoimintalogiikka toimii vain jos ehtoja noudatetaan - edelleen lähettäminen samalla kun suomalaisen ääniteteollisuuden nokkamies istuu samaan aikaan studiossa on suorastaan hirtehinen tilanne. Siinähän IFPI sitten rutisee piratismista.
Oletteko kenties sopineet asiasta erikseen Spotify Ltd.:n kanssa?
Spotifyn käyttöehdot ovat olleet luettavissa ja jonkun on ollut pakko hyväksyä ne palvelua käyttöön otettaessa. Antamanne esimerkki on kerrassaan surkea.
Vastaustanne odottaen,
Elias Aarnio
Saturday, February 7, 2009
Mitä asiakirja mahtaa tarkoittaa?
Asioita verkosta selaavan kuntalaisen kannalta ohjelmistossa on yksi erittäin kiusallinen piirre. Asianhallintaohjelmistossa jokainen kokouksessa käsiteltävä pykälä pilkotaan omaksi dokumentikseen. Kyse on vielä Word-dokumentista, jonka avaamiseen tarvitaan erillinen tekstinkäsittelyohjelma.
Kuntalaisen kannalta ongelmallisinta asiassa on se, että yksittäisessä kokouspöytäkirjan pykäläkohtaisessa dokumentissa ei ole minkäänlaisia tunnisteita, joista kävisi ilmi mistä kokouksesta ja pöytäkirjasta on kyse. Esimerkki Kaarinan kaupunginhallituksen 2.2. 2009 pitämän kokouksessa käsitellystä pykälästä numero §84, jossa aiheena Kaarinan Vihreiden tekemä aloite vanhemmille myönnettävästä kuukauden palkallisesta vapaasta lapsen aloittaessa koulunkäynnin. Suora linkki pöytäkirjan tähän pykälään.
Kyseisessä dokumentissa ei ole mainittu kokouksen päivämäärää eikä sitä, minkä kokouksen pykälä se on. Maininta siitä, että kyse on 84§ on vasta alimpana. Myöskään kokouksen pöytäkirjan "kansilehti", kuten sitä Kaarinan kaupungin Ktweb-sivuilla nimitetään, ei sisällä mainintaa siitä, mistä kokouksesta on kyse.
Tällainen käytäntö on ongelmallinen siksi, että on mahdollista rakentaa sellaisia pöytäkirjan näköisiä linkkikokoelmia, jotka ovat kuitenkin puuta heinää.
Esimerkki:
Kaarinan kaupunginhollituksen pöytäkirja 12.1. 2009:
-1 Pöytäkirjan kansilehti (läsnäolijat)
48 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUKSET, KOKOONTUMISPAIKKA JA KOOLLEKUTSUMISTAPA VUONNA 2009
49 KUNNALLISISTA ILMOITUKSISTA TIEDOTTAMINEN VUOSINA 2009 - 2010
50 KAARINAN MAA-AINESTAKSAN TARKISTAMINEN UUTTA KUNTAJAKOA VASTAAVAKSI
51 TAMMENMÄEN JATKO-OSAN ASEMAKAAVAN MAANKÄYTTÖSOPIMUS
52 UNTOLANTIEN ALUEEN JATKO-OSAN ASEMAKAAVAN MAANKÄYTTÖSOPIMUKSET
53 PIISPANRISTIN KERROSTALOALUEEN MAANKÄYTTÖSOPIMUS: YIT-RAKENNUS OY
54 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUKSET, KOKOONTUMISPAIKKA JA KOOLLEKUTSUMISTAPA VUONNA 2009
55 KUNNALLISISTA ILMOITUKSISTA TIEDOTTAMINEN VUOSINA 2009 - 2010
56 PUUTTUVIEN VIRKOJEN PERUSTAMINEN
57KAARINAN MAA-AINESTAKSAN TARKISTAMINEN UUTTA KUNTAJAKOA VASTAAVAKSI
Ja niin edelleen...
Jekkuna tässä "kaupunginhollituksen kokouspöytäkirjassa" on se, että se on tekaistu. Pykälät ovat kaupunginhallituksen pöytäkirjoista 52§ saakka ja kaupunginvaltuuston pöytäkirjoista 53§ eteenpäin.
Minulle tästä mahdollisuudesta herää sellainen kysymys, että onko tällainen "pöytäkirjojen" julkaisutapa lainkaan järkevä. Yksinkertaisinta mielestäni olisi julkaista koko pöytäkirja yhtenä PDF-tiedostona ja ilmoittaa WWW-sivulla tiedoston tarkistussumma, jotta asiakirjan autenttisuus voidaan varmistaa. Asiakirjan sähköinen allekirjoittaminen olisi myös erittäin järkevää.
Olennaista on mielestäni pohtia, mitä käsite "asiakirja" tarkoittaa. Mielestäni verkossa julkaistavan pöytäkirjan pitäisi muodostaa yksi yhtenäinen asiakirja, jossa on joka sivulla ylä- tai alatunnisteessa merkinnät siitä, mistä kokouksesta on kyse. Mallia voi ottaa vaikka Turun kaupungin pöytäkirjapohjasta. Tosin Turun kaupungissakaan ei pöytäkirjoja saatavina yhtenäisinä PDF-dokumentteina.
On selvää, että asioiden tila johtuu siitä, että ensin on rakennettu asianhallintajärjestelmä ja sen päälle on tehty julkaisuominaisuus. Tämä on aivan ymmärrettävää. Voisi kuitenkin olla järkevää miettiä sitäkin, miten kunnat toimittavat asiakirjansa arkistoitaviksi Kansallisarkistoon. Sen tiedon perusteella, mitä olen saanut on oletettavaa, että asiakirjat tulee toimittaa sinne kuitenkin PDF/A-muotoisina. Samalla ne saadaan kansalaisten luettaviksi yhteensopivassa ja vaivattomassa muodossa suljettujen toimistoasiakirjaformaattien sijaan.
Tuesday, January 13, 2009
Seutulipulla lapsi hoitoon - vai eikö sittenkään?
Körötellessäni myöhässä olevassa bussissa kotiin päin ajattelin, että noin kilometrin kävelymatka päiväkodista kotiin tekee hyvää sekä lapselle että minulle. Joskus sitten voisi tehdä siten, että odottelee seuraavaa vuoroa ja hurauttaa bussilla lähemmäksi kotiovea, etenkin kun tuo kilometrin matka muuttuu huomattavasti pidemmäksi silloin kun lumen tulon tai märän ja pimeän takia ei viitsi oikaista metsäpolkua pitkin.
Paitsi että se on tehty järjettömäksi. Kaarinan puolella ei päde Turun tai pääkaupunkiseudun YTV-alueen tariffijärjestelmä, jossa lastenlippu peritään 7 ikävuodesta alkaen. Täällä eletään maaseudun ehtojen mukaan. Matkahuollon alennuksista kertovan sivun mukaan 4-11 -vuotiaat lapset saavat 50% alennuksen matkalipusta. Matkahuollon lippuhinnaston lyhin matka on 6 kilometriä ja se olisi lapselta 1,50 €. Minun pitäisi siis maksaa esikouluikäisen lapseni 2 kilometrin matkasta 1,50 € jos mielin joskus tulla lähemmäs kotiovea hänen kanssaan bussilla. Jos haluaisin sekä viedä että tuoda hänet bussilla kyyteihin menisi 15 € viikossa. Lapsen seutulippua ei hinnasto tunne.
En tiedä olenko ainoa tämän ongelman kanssa kipuileva mutta ensi katsomalta tämä vaikuttaa aivan älyttömältä. Mitä ihmeen rohkaisemista joukkoliikenteen käyttöön tämä on? On jo älytöntä, että lapsi ei mahdu 300 metrin päässä olevaan päiväkotiin vaan linnuntietä kilometrin, katuja pitkin kahden päähän. Mutta se vasta älytöntä onkin, että tuolla vanhalla, savualla mutta pienikulutuksisella dieselillä ajaminen tulee oikeasti halvemmaksi kuin oma seutulippu + lapsen liput. Jos se auto on kuitenkin jostain syystä oltava, kyllä sillä sitten ajetaan jos törmätään tällaisiin älyttömyyksiin.
Asiaan on saatava muutos. Seutulippualueilla tariffikäytäntöä tulee muuttaa siten, että alle kouluikäiset lapset voi noutaa hoidosta pelkästään vanhemman seutulippua käyttäen. Täällä on pelattava urbaanin ympäristön säännöillä: toimiva joukkoliikenne on kaikkien etu. Tämä olisi myös liikennöitsijän etu - mikään ei ole huonompaa mainosta joukkoliikenteelle kuin se, että liikenne ei suju ja hommat eivät toimi.